Deratizacija

Fotografije uz članak 2
Deratizacija je skup mjera i postupaka koji se provode u svrhu smanjenja populacije štetnih glodavaca ispod praga štetnosti, zaustavljanja razmnožavanja ili potpunog uništenja nazočne populacije štetnih glodavaca koji su prirodni rezervoari i prijenosnici uzročnika zaraznih bolesti ili skladišni štetnici.
Deratizacija podrazumijeva i sve mjere koje se poduzimaju radi sprječavanja ulaženja, zadržavanja i razmnožavanja štetnih glodavaca na površinama, u prostoru ili objektima.
Suzbijanje i smanjenje populacije štetnih glodavaca provodi se biološkim, mehaničkim ili kemijskim mjerama.

Najznačajniji i najrasprostranjeniji štakori i miševi u svijetu i u nas su: smeđi štakor (Rattus norvegicus) i kućni miš (Mus musculus). Oni prate ljude u svim naseljima i prebivalištima. Ljudi im osiguravaju sklonište i hranu, a za uzvrat dobivaju oštećenja i zagađenja svojih prostora i zaliha hrane, uz moguć prijenos uzročnika zaraznih bolesti.
Već svojom pojavom miševi i štakori izazivaju odbojnost i gađenje pa i strah kod ljudi. Kad još pribrojimo da nam zadaju i mnoge nedaće čineći gospodarske štete uništavanjem i onečišćenjem hrane (izmetom i urinom), velike materijalne štete i onečišćavanje prostora - glodanjem drvenih i plastičnih materijala i ambalaže te uništavanjem izolacija na telefonskim i kompjutorskim vodovima dolazimo do jedinog zaključka.


"Trajna borba protiv komenzalnih glodavaca ( miševa i štakora ) potrebna je i neizbježna zadaća!"


Uzmemo li u obzir i da štakore i miševe karakterizira rana spolna zrelost, kratko trajanje trudnoće, parenje cijele godine i veliki okot, te poradi toga, njihove populacije brzo rastu (prosječno u godini dana odrasla ženka okoti u smeđeg štakora 38, u crnog štakora 33, a u kućnog miša 44 mladih) vidljivo je da je SUSTAVNA DERATIZACIJA (Zakonska obaveza financiranja svih Općina i Gradova) vrlo bitan javnozdravstveni i gospodarski čimbenik.Napomena


Ukoliko se u vašem stanu, poslovnim prostorima ili okolini pojave insekti ili glodavci nazovite 042 / 653-140. Zbog utvrđivanja činjenica i potrebnih mjera za provedbu aktivnosti DDD naš stručnjak će, u dogovoru s vama, izaći na teren u vrijeme koje vama odgovara.

Peludna prognoza

Datum Drveće Korovi Trave
02.07.       umjerena       visoka       visoka
03.07.       niska       visoka       visoka
04.07.       niska       visoka       visoka

Alergijski semafor

30.06.2022
Drveće        niska
Korov        visoka
Trave        visoka

EU projekt

Varaždin,
I. Meštrovića 1/11 
tel: + 385 (42) 653 152
fax:+ 385 (42) 653 172

Epidemiološka ambulanta Ivanec 
tel: +385 (42) 783 630

Epidemiološka ambulanta Ludbreg
tel: +385 (42) 819 433

Epidemiološka ambulanta Novi Marof 
tel: +385 (42) 612 912 

E-mail: info@zzjzzv.hr
Kontaktirajte nas online!
webmail
Zaštita osobnih podataka