Bjesnoća

11.05.2011

Bjesnoća je virusna zarazna bolest živčanog sustava od koje obolijevaju domaće i divlje životinje ali i ljudi. U Hrvatskoj pa tako i u našoj županiji od bjesnoće obolijevaju šumske životinje  primarno crvena lisica i rjeđe domaće životinje. Zadnji slučaj bjesnoće u čovjeka u Hrvatskoj je zabilježen 1964. godine.

Kako se čovjek može zaraziti?

Čovjek od bjesnoće obolijeva nakon ugriza bijesne životinje. Rjeđe se može  zaraziti sa slinom bolesne životinje ako dođe u direktan kontakt s očima, sluznicom nosa ili usta ili otvorenim ranama na koži.

Drugi kontakti sa bijesnim životinjama kao što je draganje ili kontakt s mokraćom, krvi ili fecesom, ne predstavljaju rizik za zarazu.

Koji su simptomi bolesti u čovjeka?

Vrijeme inkubacije je varira  od 7 dana do godine dana. Početak bolesti često je praćen osjećajem straha, nemirom, nenormalnim senzacijama u predjelu ugriza, naglom preosjetljivošću na zvuk i svjetlo, glavoboljom, povišenom temperaturom, mučninom i malaksalošću. Vrlo česti znakovi bolesti su razdraženost, strah od vode, preosjetljivost kože na propuh i povećano izlučivanje sline. Napredovanjem bolesti mogu se pojaviti grčevi dišnih mišića kao i grčevi drugih dijelova tijela, popraćeni razdražljivošću i manijakalnim ponašanjem. Bez medicinske intervencije bolest obično traje 2-6 dana, a smrt nastupa zbog prestanka disanja.

Liječenje bjesnoće

Nema specifičnog lijeka za bjesnoću, bolest se liječi simptomatski i završava smrtno. Cijepljenje protiv bjesnoće sigurna je preventivna mjera kojom se mogu zaštititi životinje pa onda i ljudi  od ove smrtonosne bolesti.

Koji su postupci ako ste došli u kontakt ili bili ugrizeni od bijesne / na bjesnoću sumnjive životinje?

  1. oprati ranu sapunom i vodom  i dezinficirati je
  2. što prije javiti se liječniku radi daljnje obrade – antirabičnog tretmana

 ( primjene cjepiva i imunoglobulina) i eventualne kirurške obrade ako je rana velika

Pravovremenom primjenom cjepiva protiv bjesnoće  i imunoglobulina iza životinjskog ugriza  sigurna je specifična zaštitna mjera kojom se sprječava nastanak ove smrtonosne bolesti.

Peludna prognoza

Datum Drveće Korovi Trave
23.09.       nema       umjerena       niska
24.09.       nema       umjerena       niska
25.09.       nema       umjerena       niska

Alergijski semafor

21.09.2022
Drveće        niska
Korov        niska
Trave        niska

EU projekt


Varaždin,
I. Meštrovića 1/11 
tel: + 385 (42) 653 152
fax:+ 385 (42) 653 172

Epidemiološka ambulanta Ivanec 
tel: +385 (42) 783 630

Epidemiološka ambulanta Ludbreg
tel: +385 (42) 819 433

Epidemiološka ambulanta Novi Marof 
tel: +385 (42) 612 912 

E-mail: info@zzjzzv.hr
Kontaktirajte nas online!
webmail
Zaštita osobnih podataka