U Varaždinu prigodno obilježen Svjetski dan nepušenja, 31. svibnja

09.06.2011

U organizaciji Djelatnosti za javno zdravstvo i socijalnu medicinu , u utorak, 31. svibnja 2011. godine, prigodno je u Varaždinu obilježen Svjetski dan nepušenja, 31. svibnja.

Gotovo već tradicionalno, postavljen je tzv. „Štand Nepušenja“ na kojem su djelatnici ZZJZ dijelili građanima savjete, promotivne materijale i letke te simbolično jabuke i sadnice cvijeća. Jabuke kao simbole zdravlja i Zdravih gradova i Zdravih županija, a sadnice kao simbole zdravog i lijepog okoliša po kojem su poznati i naša županija i grad Varaždin.

Na štandu su građani mogli razgledati neke od učeničkih radova izrađenih tijekom mjeseca svibnja na temu „Promocija nepušenja i ne-ovisnosti“.

Na sam Dan nepušenja, posebno su se aktivni pokazali učenici VI. OŠ VARAŽDIN i učenici Srednje škole u Maruševcu s pravom javnosti u izlaganju svojih radova i motiviranju građana na prestanak pušenja. Zorno su prikazali moto ovogodišnjeg dana nepušenja „Tri načina spašavanja ljudskih života“, pri čemu je u fokusu  Okvirna konvencija  o kontroli duhana Svjetske zdravstvene organizacije Slika(1).

 

Slika 1: Okvirna konvencija o kontroli duhana i moto ovogodišnjeg dana nepušenja

Taj strateški dokument, podloga je za donošenje zakona o ograničavanju duhanskih proizvoda i ostalih zakon koji reguliraju nadzor nad duhanom. Sažetak svega o čemu se taj dan  govorilo jest  da su zabrane pušenja na javnim mjestima uz povišenje cijena duhanskih proizvoda , medijske kampanje i lako dostupan tretman za pušače koji žele prestati pušiti mjere kojima se uspješno i dokazano smanjuje potrošnja cigareta, broj aktivnih pušača, a osobito broj mladih koji počinju pušiti te posljedice pušenja.

Slika 2:

Učenice Srednje škole Maruševec sa svojom mentoricom VMS Emmy Stobbe  Obradović

Slika 3:

Učenici VI. OŠ Varaždin bili su na štandu s mentoricom prof. Ksenijom Dretar

Akcija se održala pod pokroviteljstvom Varaždinske županije i Grada Varaždina koji su omogućili postavljanje štanda i tisak promotivnih materijala te sponzorima : Parkovi d.d. koji su donirali 100 sadnica cvijeća i Gradskoj tržnici Varaždin koja je donirala oko 200 jabuka za podjelu građanima. Zahvaljujemo im se ovim putem!

 

Također građanima je predstavljen jedan od vidova stručne pomoći pri prestanku pušenja , tzv. Škola nepušenja koji je zapravo modifikacija američkog modela petodnevnog plana odvikavanja prema bihevioralno- edukativnom principu pod originalnim nazivom „Breathe free plan to stop smoking“. Polaznicima se omogućava stručno- medicinska podrška pri prestanku pušenja, prepoznavanju i osvještavanju ukupnosti rizika koji proizlaze iz pušenja, auto-analiza pušenja tj. vrsta pušača kojoj polaznik pripada i prepoznavanje rizičnih situacija za recidiv bolesti te kako ih prevladati. Polaznicima se pomaže u nošenju sa pušačkim sindromom ustezanja , uključujući depresivnost, porast apetita, duševna napetost i razdražljivost. Istraživanja pokazuju da 70-80% odraslih pušača žali što je počelo pušiti i želi prestati, ali tek oko 10% njih uspijeva bez stručne pomoći. Dokazano je da grupna podrška kavu nudimo u ovom programu i nikotinska zamjenska terapija (nikotinske žvakaće, flasteri..) mogu udvostručiti šanse za uspješan prestanak pušenja.  

Prijave zainteresiranih za zasad besplatan tečaj u rujnu/listopadu zaprimaju se tijekom lipnja mjeseca i nadalje na broj tel: 042/ 653-143, 653-144, ili mob:  099 310 2351.

 

Link:  http://www.bivsi.hr/

Na štandu su podijeljeni brojni leci i posteri s motom ovogodišnjeg Dana nepušenja.

LETAK
POSTER

 

Irena Stipešević Rakamarić , dr. med.

spec. javnog zdravstva,

Voditeljica  Djelatnosti za javno zdravstvo i socijalnu medicinu

Peludna prognoza

Datum Drveće Korovi Trave
29.10.       nema       niska       niska
30.10.       nema       niska       niska
31.10.       nema       niska       niska

Alergijski semafor

31.10.2022
Drveće        nema
Korov        niska
Trave        nema

EU projekt


Varaždin,
I. Meštrovića 1/11 
tel: + 385 (42) 653 152
fax:+ 385 (42) 653 172

Epidemiološka ambulanta Ivanec 
tel: +385 (42) 783 630

Epidemiološka ambulanta Ludbreg
tel: +385 (42) 819 433

Epidemiološka ambulanta Novi Marof 
tel: +385 (42) 612 912 

E-mail: info@zzjzzv.hr
Kontaktirajte nas online!
webmail
Zaštita osobnih podataka