Infekcija virusom Zapadnog Nila

04.09.2018
Virus Zapadnog Nila jedan je od brojnih članova roda Flavivirus i porodice Flaviviridae, a spada u raznoliku skupinu virusa pod zajedničkim nazivom 'Arbovirusi'. Tim terminom obuhvaćeni su virusni uzročnici koji se na čovjeka prenose putem vektora, tzv. hematofagnih člankonožaca (artropoda). U konkretnom slučaju za prijenos virusa Zapadnog Nila odgovorni su zaraženi komarci, najčešće iz roda Culex, iako je uzročnik pronađen i u komarcima iz roda Anopheles i Aedes. Rezervoar virusa su ptice. Virus se prenosi ubodom zaraženog komarca koji se hrani krvlju zaražene ptice i prenosi na čovjeka i druge sisavce. Virus Zapadnog Nila ne prenosi se s čovjeka na čovjeka, a nije moguć niti prijenos sa zaraženih ptica na čovjeka, bez ugriza komarca!

Klinička slika bolesti

Infekcija virusom može biti asimptomatska (80 % zaraženih), može se manifestirati kao nespecifična febrilna bolest ili vrućica zapadnog Nila (19 % zaraženih) ili teža neuroinvazivna bolest (1% zaraženih) - meningitis, encefalitis ili poliomijelitis.

Inkubacija bolesti traje u prosjeku između 5 i 15 dana, a većina infekcija događa se tijekom ljetnih mjeseci i rane jeseni. Otprilike 80 posto zaraženih osoba nema nikakvih simptoma.

Do 20 posto inficiranih ima blage simptome nalik gripi kao što su: vrućica, glavobolja, bolovi u mišićima, mučnina, povraćanje, uz mogućnost pojave povećanih limfnih čvorova te kožnog osipa na prsima, trbuhu i leđima. Većina oboljelih oporavlja se u potpunosti nakon nekoliko dana.

U oko jedan posto oboljelih se može razviti teža klinička slika bolesti zbog zahvaćenosti središnjeg živčanog sustava, uz simptome meningitisa ili encefalitisa (upale moždanih ovojnica/mozga). Simptomi ozbiljne kliničke slike uključuju: jaku vrućicu s tresavicom, glavobolju, ukočenost vrata, promjenu mentalnog statusa, dezorijentaciju, slabljenje mišića, tremor, konvulzije, preosjetljivost na svijetlo i gubitak vida, a prijeti i mogućnost paralize ili kome. Takvi simptomi mogu trajati nekoliko tjedana te dovesti do nepovratnih neuroloških oštećenja.


Procjenjuje se da će 1 od 150 osoba zaraženih VZN razviti teže oblike bolesti. Ozbiljna bolest se može pojaviti u bilo kojoj dobi, međutim, osobe starije dobi preko 50 godina i imunokompromitirani pacijenti su osjetljiviji i imaju veću šansu da obole od ozbiljne kliničke slike bolesti.

 

Dijagnostika i liječenje

Najbolje metode za dokazivanje infekcije su: lančana reakcija polimeraze (PCR) i serološko dokazivanje IgM protutijela na virus Zapadnog Nila iz uzoraka krvi ili cerebrospinalnog likvora.

Specifično liječenje infekcije uzrokovane ovim virusom ne postoji! U slučajevima kad su prisutni isključivo blagi simptomi, liječenje uključuje simptomatsku terapiju (lijekovi za ublažavanje boli i snižavanje povišene tjelesne temperature). 

Sprječavanje zaraze

S obzirom da ne postoji cjepivo za ovu infekciju, od ključne je važnosti adekvatna prevencija; to se prvenstveno odnosi na programe kontrole komaraca u zajednici kako bi se smanjila populacija potencijalnih vektora bolesti. S obzirom da takvo što nije uvijek moguće provesti, naglasak bi trebao biti na mjerama osobne zaštite:

  • Većina komaraca najaktivnija je u zoru i sumrak. Ako tada niste u mogućnosti ostati u kući, obavezno je nošenje majica s dugim rukavima, dugih hlača i čarapa.
  • Kod boravaka na otvorenom svakako se savjetuje nanošenje repelenata (sredstava koja odbijaju komarce) na kožu. Repelente koristite strogo prema uputama proizvođača!
  • Za razvoj velikog broja komaraca dovoljne su vrlo male količine vode, pa je svaka pa i najmanja posuda u kojoj se zadržava voda potencijalno leglo komaraca. Uklanjanje vode iz svih predmeta gdje se ona može zadržavati (automobilske gume, limenke, lonci, kante, bačve) predstavlja jedan od glavnih poteza u borbi protiv komaraca. Voda ne bi smjela stajati dulje od tjedan dana kako se ličinke komaraca ne bi razvile u odrasle jedinke.
  • Najmanje jednom tjedno isprazniti i očistiti spremnike za vodu, posude za zalijevanje, pojilice za životinje i druge posude u kojima se zadržava voda.
  • Spremnike ili bačve za kišnicu držati ispravno pokrivenima ili ih prekriti gustom mrežicom.
  • Pravilno održavati sustave za opskrbu i odvodnju vode da isti ne bi sadržavali vodu
  • Poklopce septičkih jama hermetički zatvoriti ili ih pokriti plastičnom folijom, pijeskom ili zemljom ili na oduške staviti gustu mrežicu
  • Fontane, umjetna jezerca i bazene potrebno je redovito održavati, mijenjati vodu ili je održavati protočnom.
  • Održavati zelene površine, vrtove, balkone i terase uredne i čiste, raskrčiti nepotrebno raslinje.
  • Zaštitite prozore i vrata mrežama i boravite u klimatiziranim prostorima


Peludna prognoza

Datum Drveće Korovi Trave
27.09.       niska       niska       niska
28.09.       niska       umjerena       niska
29.09.       niska       umjerena       niska

Alergijski semafor

21.09.2022
Drveće        niska
Korov        niska
Trave        niska

EU projekt


Varaždin,
I. Meštrovića 1/11 
tel: + 385 (42) 653 152
fax:+ 385 (42) 653 172

Epidemiološka ambulanta Ivanec 
tel: +385 (42) 783 630

Epidemiološka ambulanta Ludbreg
tel: +385 (42) 819 433

Epidemiološka ambulanta Novi Marof 
tel: +385 (42) 612 912 

E-mail: info@zzjzzv.hr
Kontaktirajte nas online!
webmail
Zaštita osobnih podataka