HACCP

Zadovoljstvo nam je obavijestiti Vas da Zavod za javno zdravstvo osnovan od strane Varaždinske županije između ostalih usluga koje pruža u mogućnosti je pružiti Vam i uslugu poslovnog savjetovanja za uspostavu HACCP sustava.

Potrošači s pravom očekuju da je hrana koju jedu sigurna i podobna za konzumiranje.

Oboljenja koja se prenose hranom ili ozljede nastale kao posljedica pokvarene hrane mogu biti vrlo neugodne, pa čak i sa smrtnom posljedicom.

Gubitak povjerenja potrošača uzrokuje gubitke u prihodima, nezaposlenost, dugotrajne sudske procese i na kraju velike gubitke u trgovini ili turizmu.

Sigurnost hrane stoga globalna je briga. Mnoge zemlje svijeta svojim su zakonskim propisima regulirale obavezu primjene HACCP sustava za sve one koji posluju sa hranom.


Vanjski zahtjevi za uspostavu HACCP sustava

Zakonski zahtjevi - usklađivanje zakonske regulative Hrvatske sa direktivama EU.

Svi subjekti koji se u svom poslovanju bave proizvodnjom, preradom i prometom hrane dužni su uspostaviti i provoditi redovite kontrole higijenskih uvjeta proizvodnje.

Temeljem čl.134 Zakona o hrani ( NN br. 46/07 ) svi subjekti u poslovanju s hranom i subjekti u poslovanju s hranom za životinje dužni su uskladiti se s odredbama toga članka najkasnije do 1. siječnja 2009. godine.


Što je to HACCP sustav?

HACCP sustav je preventivna, strukturirana i sistematična tehnika upravljanja sigurnošću namirnica. Primjenjuje se na kontroli potencijalnih opasnosti (mikrobioloških, kemijskih i fizičkih), a kreiran je tako da utvrdi rizike i uspostavi kontrolu nad njima.


Dobrobiti HACCP sustava:
  • - najbolji način osiguranja sigurnosti potrošača
  • - jasno definiranje odgovornosti
  • - jasno definiranje praćenja procesa
  • - sukladnost sa zakonskim zahtjevima i zahtjevima kupca
  • - primjenjiv u svim tehnologijama
  • - podupirući u slučaju spora ( zapisi kao dokazi)
  • - marketinški upotrebljiv

Što su preduvjetni programi ?

Preduvjetni programi smanjuju potencijalne rizike i osiguravaju da oni ne utječu na kvalitetu odnosno na sigurnost proizvedene hrane.

Da bi implementacija HACCP sustava bila moguća nužno je zadovoljiti preduvjetne programe jer oni su osnova HACCP sustava.

To su:
  • GHP - dobra higijenska praksa
  • GMP - dobra proizvođačka praksa
  • SOP - standardni operativni postupci
  • SSOP - standardni sanitacijski operativni postupci

Sigurni smo da su vam zdravlje potrošača, sigurnost proizvoda kao i reputacija Vaše tvrtke na prvome mjestu, stoga za svaku potrebnu informaciju obratite se:

Alema Ježić, dipl. ing.
Tel: 653-160
e-mail: jezic@zzjzzv.hr


Alergijski semafor
31.08.2014
Drveće        nema
Korov        visoka
Trave        niska
Peludna prognoza
Datum Drveće Korovi Trave
02.09.
nema
visoka
niska
03.09.
nema
visoka
niska
04.09.
nema
visoka
niska
Kontakt

Varaždin,
I.Meštrovića bb
tel: + 385 (42) 653 152
fax:+ 385 (42) 653 172

Ispostava Ivanec 
tel: +385 (42) 783 630

Ispostava Ludbreg
tel: +385 (42) 819 433

Ispostava Novi Marof 
tel: +385 (42) 612 912 

Zavod za javno zdravstvo
Varaždinske županije


Varaždin, I.Meštrovića bb
Tel: + 385 (42) 653 152
Fax: + 385 (42) 653 172
E-mail: info@zzjzzv.hr

Kontaktirajte nas online!

webmail